Login voor klanten

Blogs

Bel Lammerse Accountants(026) 369 31 31

Villafranca del Bierzo - O Pedrouzo

O Pedrouzo, 13 november 2021
Camino Frances, blog 6
 
Vandaag is de op één na laatste dag van mijn Camino Francès; ik ben inmiddels op deze 35e dag aanbeland op circa 20 km van mijn einddoel, Santiago de Compostella.
 
Vandaag is Manuela, mijn echtgenote, per vliegtuig naar Santiago gevlogen; ze zal morgenochtend een taxi nemen naar mijn hotel in O Pedrouzo, zodat we samen de laatste 20 km zullen afleggen en zullen aankomen in Santiago de Compostella. Hierdoor maken we de verbinding tussen thuis en mijn Camino-reis. Ik hoop dat Manuela hierdoor ook iets kan “proeven” van de sfeer van mijn tocht.
 
De afgelopen week was behoorlijk heftig met lange wandeldagen. Dat begon op zondag, de klim naar O Cebreiro. In de laatste 6 kilometer van de wandeltocht van ongeveer 30 km moest ik ongeveer 700 meters klimmen. Boven, op de top, passeer ik vervolgens de provinciegrens tussen Castilla y León en Galicië. Nog circa 160 km tot Santiago de Compostella!
’s Avonds, in de Albergue heb ik een leuke avond met Heidi en Colleen, dames uit Canada. Heidi is vandaag jarig!
 
Van O Cebreiro gaat het de volgende dag naar Triacastella een tocht van ongeveer 24 km, voor het grootste deel een afdaling. En dat is ook vermoeiend! 
Het uitzicht is formidabel, de natuur is, in herfstkleuren, prachtig! En het weer blijft goed. In de ochtend veelal mist, en als die is opgetrokken, een prachtig blauwe lucht. Fris, maar vooral zonnig!
De dag erop naar Sarria, makkelijk en “maar” circa 22 km. Vervolgens op woensdag in circa 26 km naar Portomarin, een stadje dat wegens de aanleg van een stuwmeer is verplaatst naar hoger gelegen gebied. Steen voor steen zijn diverse gebouwen afgebroken en weer elders (hoger gelegen) opgebouwd.
Van Portomarin loop ik vervolgens in 28 km naar Palas de Rei, alwaar ik geniet van een heerlijke lunch (pulpo = octopus) met Theo (NL) en Kina (Sp).
 
Daarna volgt nog een lange dag op vrijdag, ongeveer 32 km naar Arzúa. Inmiddels ben ik behoorlijk onder de indruk van de prachtige natuur in Galicië. Afwisselend bossen en weilanden, agrarische landschap en telkens prachtige uitzichten in dit glooiende gebied. Een uitdaging om door heen te wandelen, want elke dag heeft wel beklimmingen, hellingen en afdalingen.
 
Van Arzúa ben ik vandaag in circa 24 km naar O Pedrouzo gelopen, de laatste tocht alleen (hoewel voor een deel van de dag samen loop met een Spanjaard die geen Engels, maar wel Frans sprak; dat was wel weer even “omschakelen”).
 
In Galicië is de markering vaak met stenen paaltjes, alwaar in 3-cijfers achter de komma, vermeld staat hoever het nog is naar het plein in Santiago de Compostella. Het is leuk het getal op deze stenen paaltjes steeds te zien afnemen. Het laatste paaltje dat ik vandaag zag, voordat ik naar mijn hotel liep, bevatte het getal 19,308. Die leggen we morgen samen af!
 
Reactie plaatsen